Friday, 2 November 2012

Sanatate Optima in 8 Saptamani! Alimentatie;Saptamana 1



Sanatate Optima in 8 Saptamani.
Saptaman  1
Alimentatie

         Dupa ce ati facut revizie in camara voastra puteti incepe sa umpleti rafturile frigiderului cu alimente sanatoase. Informatie despre primul proiect(alimente care trebuiesc aruncate) o gasiti aici: http://www.puffoshenia.blogspot.co.uk/2012/10/sanatate-optima-in-8-saptamaniafla-care.html#more

Incepeti sa mancati broccoli proaspat in aceasta saptamana si mai exact de doua ori. Mancati somon ( varietati salbatice), sardine sau hering cel putin o data in aceasta saptamana. Daca nu vreti sa mancati peste, cumparati niste seminte de in de la un magazin de produse naturiste, macinati-le si presarati-le peste macare o data sau de doua ori in cursul acestei saptamani. 




Broccoli

-          Unul dintre cei mai sanatosi membri ai familiei cruciferilor
-          Legumele crucifere au semnificative proprietati anticancer; broccoli este cel mai eficient in aceasta privinta
-          El contine multe substante nutritive, compusi protectori si fibre.
-          Este o leguma delicioasa daca este corect pregatita
-          Nu exagerati cu fierberea! Fierbeti broccoli maxim 5 minute.

Reteta pentru : Broccoli

1 capatana mare de broccoli
1 lingura de ulei de masline extravirgin
Sare dupa gust
Cativa catei de usturoi, tocati
Boia dupa gust(optional)

  1. Taiati si aruncati cotorul. Detasati tulpinile fiecarei inflorescente, curatati-le, indepartand stratul fibros si taiati-le bucatele. Separati inflorescentele in buchetele mici. 
          2. Spalati broccoli in apa rece, scurgeti-l si puneti-l intr-o oala ¼ cana de apa rece,uleiul de masline,usturoiul si sarea dupa gust. Adaugati un varf de cutit de boia iute sau mai mult, daca vreti o mancare picanta. 
           3. Dati in clocot, acoperiti bine si lasati sa fiarba pana cand broccoli devine verde stralucitor si fraged, nu mai mult de 5 minute.Scoateti broccoli cu o spumiera si serviti imediat.Puteti combina broccoli (si lichidul ramas) cu paste fierte, asezonand, daca vreti, cu parmesan ras.


Peste

-este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, niste grasimi speciale care au efecte benefice asupra multor functiuni ale organismului. De exemplu, aceste grasimi inhiba tendinta de coagulare a sangelui, reducand riscul atacului de cord, imbunatatesc profilul lipidelor serice si modifica productia de hormoni care controleaza dezvoltarea si repararea tesuturilor, reducand imflamarea excesiva si favorizand vindecarea.
- excesul de peste poate fi daunator datorata toxinelor din mediu pe care le contine- mercur si bifenile policlorurate
- aproape tot somonul de astazi provine din ferme( “ somonul de Antlatic”), incercati sa gasiti  somon salbatic “de Pacific”
-          Pestii mari, carnivori prezinta riscuri mai mare de a contine niveluri periculoase de substante contaminate.
-          Marimea pestelui este in mod cert corelata cu incarcatura sa toxica.
-          Sardelele sunt o sursa sigura de omega-3.
-          Puteti cumpara suplimente cu untura de peste. Suplimentele cele mai bune cu untura de peste sunt distilate pentru a inlatura substantele contaminante.

Daca sunteti vegetarian:
-          Cautati suplimente omega-3 facute din alge sau includeti in regimul alimentar seminte de in proaspat macinate; aceste constituie o sursa ieftina si convenabila de acizi grasi. Cumparati seminte organice. Tineti-le in frigider.O lingurita pe zi va furnizeaza o proportie buna de omega-3.
-          Nucile sunt o alta sursa de omega-3; puteti manca o mana sau doua de nuci pe zi.
-          Singura leguma care contine omega-3 este iarba-grasa ( Portulaca oleracea)


Reteta pentru: Somon in pergament

Este un fel de mancare principal elegant si usor de pregatit.
Spaghete fine
Ulei de masline extravirgin
Sare
Marar sau patrunjel proaspat, tocat
Legume proaspete
Fileuri de somon
Mustar Dijon
Pergament

  1.  Incalziti cuptorul la 200 C.  Fierbeti spaghetele al dente,scurgeti,amestecati usor cu ulei de masline, sare si marar proaspat tocat( sau patrunjel) 
          2. Pregatiti o garnitura de legume proaspete: bastonase din morcovi si dovlecei, varfuri de sparanghel, mazare fina etc. 
         3. Clatiti fileurile de somon, taiati in portii individuale si zvantati-le. Ungeti-le pe fiecare cu mustar de Dijon. 
        4.Pentru fiecare persoana puneti o portie de paste pe o foaie de pergament, asezati deasupra fileul de somon, adaugati legume si ridicati colturile foii de pergament, formand saculete. 
        5. Plasati saculetele in centrul cuptorului incis si coaceti timp de 10 minute. Serviti imediat in saculetele inchise, deschizandu-le doar inainte de a manca.

Fiți sănătoși!
Puteti adresa intrebari pe : 
http://www.facebook.com/puffoshenia.ta?ref=ts&fref=ts 

http://ask.fm/CalifornyCrystal

 Reference: 
Dr. Andrw Weil, Sanatate optima in 8 saptamani,2008, Bucuresti: Curtea Veche 




No comments:

Post a Comment