Sanatate Optima in 8 Saptamani.
Saptaman 1
Alimentatie
Dupa ce ati facut revizie in camara voastra puteti incepe sa
umpleti rafturile frigiderului cu alimente sanatoase. Informatie despre primul
proiect(alimente care trebuiesc aruncate) o gasiti aici: http://www.puffoshenia.blogspot.co.uk/2012/10/sanatate-optima-in-8-saptamaniafla-care.html#more
Incepeti sa mancati broccoli proaspat in aceasta saptamana
si mai exact de doua ori. Mancati somon ( varietati salbatice), sardine sau
hering cel putin o data in aceasta saptamana. Daca nu vreti sa mancati peste,
cumparati niste seminte de in de la un magazin de produse naturiste,
macinati-le si presarati-le peste macare o data sau de doua ori in cursul
acestei saptamani.
Broccoli
-
Unul dintre cei mai sanatosi membri ai familiei
cruciferilor
-
Legumele crucifere au semnificative proprietati
anticancer; broccoli este cel mai eficient in aceasta privinta
-
El contine multe substante nutritive, compusi protectori
si fibre.
-
Este o leguma delicioasa daca este corect pregatita
-
Nu exagerati cu fierberea! Fierbeti broccoli
maxim 5 minute.
Reteta pentru : Broccoli
1 capatana mare de broccoli
1 lingura de ulei de masline extravirgin
Sare dupa gust
Cativa catei de usturoi, tocati
Boia dupa gust(optional)
1. Taiati si aruncati cotorul. Detasati tulpinile fiecarei inflorescente, curatati-le, indepartand stratul fibros si taiati-le bucatele. Separati inflorescentele in buchetele mici.
2.
Spalati broccoli in apa rece, scurgeti-l si
puneti-l intr-o oala ¼ cana de apa rece,uleiul de masline,usturoiul si sarea dupa
gust. Adaugati un varf de cutit de boia iute sau mai mult, daca vreti o mancare
picanta.
3.
Dati in clocot, acoperiti bine si lasati sa
fiarba pana cand broccoli devine verde stralucitor si fraged, nu mai mult de 5
minute.Scoateti broccoli cu o spumiera si serviti imediat.Puteti combina
broccoli (si lichidul ramas) cu paste fierte, asezonand, daca vreti, cu parmesan
ras.
Peste
-este o sursa excelenta de acizi
grasi omega-3, niste grasimi speciale care au efecte benefice asupra multor
functiuni ale organismului. De exemplu, aceste grasimi inhiba tendinta de coagulare
a sangelui, reducand riscul atacului de cord, imbunatatesc profilul lipidelor
serice si modifica productia de hormoni care controleaza dezvoltarea si
repararea tesuturilor, reducand imflamarea excesiva si favorizand vindecarea.
- excesul de peste poate fi
daunator datorata toxinelor din mediu pe care le contine- mercur si bifenile
policlorurate
- aproape tot somonul de astazi
provine din ferme( “ somonul de Antlatic”), incercati sa gasiti somon
salbatic “de Pacific”
-
Pestii mari, carnivori prezinta riscuri mai mare
de a contine niveluri periculoase de substante contaminate.
-
Marimea pestelui este in mod cert corelata cu
incarcatura sa toxica.
-
Sardelele sunt o sursa sigura de omega-3.
-
Puteti cumpara suplimente cu untura de peste.
Suplimentele cele mai bune cu untura de peste sunt distilate pentru a inlatura
substantele contaminante.
Daca sunteti vegetarian:
-
Cautati suplimente omega-3 facute din alge sau
includeti in regimul alimentar seminte de in proaspat macinate; aceste
constituie o sursa ieftina si convenabila de acizi grasi. Cumparati seminte organice. Tineti-le in frigider.O lingurita pe zi va furnizeaza o proportie
buna de omega-3.
-
Nucile sunt o alta sursa de omega-3; puteti manca
o mana sau doua de nuci pe zi.
-
Singura leguma care contine omega-3 este
iarba-grasa ( Portulaca oleracea)
Reteta pentru: Somon in pergament
Este un fel de mancare principal elegant si usor de
pregatit.
Spaghete fine
Ulei de masline extravirgin
Sare
Marar sau patrunjel proaspat, tocat
Legume proaspete
Fileuri de somon
Mustar Dijon
Pergament
1. Incalziti cuptorul la 200 C. Fierbeti spaghetele al dente,scurgeti,amestecati usor cu ulei de masline, sare si marar proaspat tocat( sau patrunjel)
1. Incalziti cuptorul la 200 C. Fierbeti spaghetele al dente,scurgeti,amestecati usor cu ulei de masline, sare si marar proaspat tocat( sau patrunjel)
2.
Pregatiti o garnitura de legume proaspete:
bastonase din morcovi si dovlecei, varfuri de sparanghel, mazare fina etc.
3.
Clatiti fileurile de somon, taiati in portii
individuale si zvantati-le. Ungeti-le pe fiecare cu mustar de Dijon.
4.Pentru fiecare persoana puneti o portie de paste
pe o foaie de pergament, asezati deasupra fileul de somon, adaugati legume si
ridicati colturile foii de pergament, formand saculete.
5.
Plasati saculetele in centrul cuptorului incis
si coaceti timp de 10 minute. Serviti imediat in saculetele inchise, deschizandu-le
doar inainte de a manca.
Fiți sănătoși!
Puteti adresa intrebari pe :
http://www.facebook.com/puffoshenia.ta?ref=ts&fref=ts
http://ask.fm/CalifornyCrystal
http://www.facebook.com/puffoshenia.ta?ref=ts&fref=ts
http://ask.fm/CalifornyCrystal
Reference:
Dr. Andrw Weil, Sanatate optima in 8 saptamani,2008, Bucuresti: Curtea Veche
No comments:
Post a Comment