Friday, 24 February 2012

HOW TO EAT IT! 10 mituri despre alimentatie


Salutare tuturor! Cred ca mulţi dintre voi se simt mai bine, mai încurajaţi şi sunt în toiul pregătirilor pentru sezonul cald. Ah! Vara, ce dor îmi e de ea.. 
Pentru că am primit multe, dar foarte multe întrebări despre cum mă alimentez? Ce fac? Ce e bine şi ce este mai puţin bine?
Din start vreau să accentuiez faptul că nu sunt specialist şi nu dau sfaturi personalizate despre ce fel cură să ţii sau cum ar fi corect să te alimentezi. Sunt sigură că corpul tău este cel mai bun medic, el emite semnalele pe care nu trebuie să le ignori.
Cu toate astea vreau să ilustrez o listă a miturilor ce ţin de alimentaţie şi modul în care ar fi trebuit consumate anumite alimente.
Sunt foarte multe, unele erau cunoscute de mine, altele au fost recent descoperite. Am selectat cele mai răspândite mituri şi sper că veţi descoperi ceva nou pentru voi.



1.  Nu puneţi miere în ceaiul fierbinte!
ADEVARAT. O altă eroare întîlnită des o facem atunci cînd îndulcim ceaiul cu miere. Mai exact cînd punem mierea în apă fierbinte. În contact cu apa mai caldă de 40 de grade, mierea devine toxică şi îşi schimbă proprietăţile. O putetem folosi, dar după ce am aşteptat puţin să se mai răcească ceaiul.
2.  Mai bine peşte decât carne de porc, vită sau pui!
ADEVARAT. Peştele conţine proteine la fel ca celelalte tipuri de carne, dar este bogat în grasimi nesaturate (cele sănatoase) şi minerale şi este mult mai uşor digerabil faţă de acestea. Peştele şi fructele de mare sînt mai puţin calorice şi de aceea este obligatoriu să mîncăm peşte (de preferinţă proaspăt) de minim 3 ori/săptămînă. Însă nimeni nu va fi certat dacă în fiecare zi va consuma peşte.
Aici vreau să adaug faptul că după calorii aceste 3 tipuri de carne nu se deosebesc atît mult, deci, puteţi consuma orice tip de carne fără să vă deranjaţi prea mult. Carnea de porc este grasă doar datorită  grăsimii de pe ea, eliminată fiind, puteţi consuma carne de porc fără griji.
3.  Grahamul sau pîinea cu tărîţe nu îngraşă?
FALS. Pîinea neagră sau intermediară conţine mai multe tărîţe (fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este uşor inferior pîinii albe (230 calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g). Pîinea neagră (1 felie = 35g) este mai grea decît pîinea albă (1 felie = 25 g) şi în final se ajunge la echilibru, adică: 1 felie pîine albă (25 g) = 1 felie păine neagră (35g) = 80 kcal.
Tot la acest capitol pot adăuga faptul că nu este sănătos să consumăm pîine proaspătă, ci pîine “veche”, cea de a doua zi. 
4.  Uleiul de măsline este mai sănătos?
ADEVARAT. Uleiul de măsline conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector pentru inimă, în timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat în vitamina E. O altă mare calitate a uleiului de măsline este stabilitatea termică, adică posibilitatea de a fi încălzit la temperaturi foarte mari fără a-şi modifica structura. Prin urmare, este adevărat că prăjelile să fie făcute în ulei de măsline, uleiul de floarea soarelui se descompune în produşi toxici – acetilcolina.
5.  Margarina este mai sănătoasă decît untul?
FALS. Margarina este un produs inferior şi, evident mai ieftin, obţinut prin solidificarea forţată a uleiurilor vegetale care sînt transformate din starea lor naturală lichidă în stare solidă cu ajutorul hidrogenizării. În jurul acestui proces pot apărea accidente din care rezultă acizi graşi în formă “trans” care sînt cancerogeni. Este de preferat să consumam unt de calitate superioară, bogat în vitamina A, D şi E în cantitate mai mică decît să apelăm la margarină. Şi nu uitaţi: caloriile sînt aceleaşi!
6.  Brînza nu îngraşă?
FALS.  Brînza este cel mai mare pericol pentru siluetă, ea conţine pînă la 80% grăsime. O felie de caşcaval este echivalentă cu 3 felii de pîine, aşa că nu vă amăgiţi mîncînd telemea cu roşii, nu o să slăbiţi prea tare.
7.  Zahărul ne "manîncă" dinţii
FALS.  Unul dintre cele mai vechi mituri despre zahăr este că provoacă apariţia cariilor dentare. Toate alimentele din categoria carbohidraţilor încep să fie digerate în cavitatea bucală, prin urmare, aici sunt transformate în zahăruri. Organismul uman nu poate distinge între mai multe tipuri de zahăruri, în funcţie de provenienţă (dulciuri, paste făinoase etc.), astfel încît putem spune că o ciocolată are aceleaşi efecte asupra danturii precum o porţie de spaghete. Ceea ce face diferenţa este durată de expunerea dinţilor la alimente acide (grăsimi, fructe, alcool, zahăr etc.).
8.   Zahărul maro este mai bun decît cel alb.
FALS. Ar fi bine să existe o alternativă a zahărului alb, în realitate nu prea este de găsit.. Ambele tipuri sunt la fel. Cele mai multe tipuri de zahăr maro din magazine, nu sunt decît zahar alb cu adaos de melasă care îi dă culoarea închisă.
9.   Un metabolism "leneş" ne împiedică să slăbim.
FALS.  Acesta e un mit comun printre cei care încearcă să slăbească. Chiar şi atunci cînd stăm pe loc, cînd ne odihnim, corpul consumă calorii pentru a îndeplini funcţiile vitale, iar numărul de calorii necesare pentru acest lucru este direct proporţional cu greutatea corporală. Altfel spus, cu cît eşti mai greu cu atît ai nevoie de mai multe calorii pentru ca organismul să funcţioneze, deci cu atît mai rapid este metabolismul. Nu da-ţi mîinele jos şi nu vă ascundeţi sub pretexte de genul “Metabolismul meu este leneş!”.
10.  Mîncarea consumată seara îngraşă mai mult.
FALS:  Multe diete ne interzic să mîncăm seara, după o anumită oră, pentru că organismul ar stoca mai multe calorii cînd ele nu sunt consumate. Studiile au arătat că nu este aşa. O cină mai copioasă nu face caloriile să se depună mai rapid. Nu contează cînd mănînci, contează cît mănînci într-o zi. Subsemnez aici!

***
Şi pe final, cea mai gravă greşeală, după părerea mea, care sunt sigură că foarte mulţi o comit. Consumul fructelor ca ''desert'' şi convingerea că acestea ridică aciditate din stomac dacă sunt consumate pe nemîncate!
Fructele trebuie consumate pe stomacul gol, nu ca desert, aşa cum se obişnuieşte. Consumate pe stomacul gol au rolul de a ajuta la detoxifierea organismului, aduc un plus de energie atunci cînd vrei să slăbeşti şi în alte activităţi cotidiene.
Nu este adevărată afirmaţia că citricile sunt acide şi amplifică aciditatea din stomac. Studiile au arătat că toate fructele devin alcaline în organism.
***
În opinia mea, miturile prezentate mai sus, sunt cele mai importante, interesante şi actuale din multitudinea de mituri care-mi sunt cunoscute sau care au fost descoperite recent. Rubrica nu se încheie cu acest post, voi mai reveni la acest subiect atît de controversat. Între timp aveţi grijă CE mîncaţi, CUM mîncaţi şi CÎT mîncaţi!

By: PowerPuff
Thanks to : Svetlana Baciu and Villy 

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. acetilcolina este de fapt un neurotransmitator la niv sistemului nervos central, si nu produs toxic -_-

    ReplyDelete