Salutare
tuturor! Cred ca mulţi dintre voi se simt mai bine, mai încurajaţi şi sunt în
toiul pregătirilor pentru sezonul cald. Ah! Vara, ce dor îmi e de ea..
Pentru că am primit multe, dar foarte multe întrebări despre cum mă alimentez?
Ce fac? Ce e bine şi ce este mai puţin bine?
Din start vreau să accentuiez faptul că nu sunt specialist şi nu dau sfaturi personalizate despre ce fel cură să ţii sau cum ar fi corect să te alimentezi. Sunt sigură că corpul tău este cel mai bun medic, el emite semnalele pe care nu trebuie să le ignori.
Cu toate astea vreau să ilustrez o listă a miturilor ce ţin de alimentaţie şi modul în care ar fi trebuit consumate anumite alimente.
Sunt foarte multe, unele erau cunoscute de mine, altele au fost recent descoperite. Am selectat cele mai răspândite mituri şi sper că veţi descoperi ceva nou pentru voi.
Din start vreau să accentuiez faptul că nu sunt specialist şi nu dau sfaturi personalizate despre ce fel cură să ţii sau cum ar fi corect să te alimentezi. Sunt sigură că corpul tău este cel mai bun medic, el emite semnalele pe care nu trebuie să le ignori.
Cu toate astea vreau să ilustrez o listă a miturilor ce ţin de alimentaţie şi modul în care ar fi trebuit consumate anumite alimente.
Sunt foarte multe, unele erau cunoscute de mine, altele au fost recent descoperite. Am selectat cele mai răspândite mituri şi sper că veţi descoperi ceva nou pentru voi.
1. Nu puneţi
miere în ceaiul fierbinte!
ADEVARAT. O
altă eroare întîlnită des o facem atunci cînd îndulcim ceaiul cu miere. Mai exact
cînd punem mierea în apă fierbinte. În contact cu apa mai caldă de 40 de grade,
mierea devine toxică şi îşi schimbă proprietăţile. O putetem
folosi, dar după ce am aşteptat puţin să se mai răcească ceaiul.
2. Mai bine peşte
decât carne de porc, vită sau pui!
ADEVARAT.
Peştele conţine proteine la fel ca celelalte tipuri de carne, dar este bogat în
grasimi nesaturate (cele sănatoase) şi minerale şi este mult mai uşor digerabil
faţă de acestea. Peştele şi fructele de mare sînt mai puţin calorice şi de
aceea este obligatoriu să mîncăm peşte (de preferinţă proaspăt) de minim 3
ori/săptămînă. Însă nimeni nu va fi certat dacă în fiecare zi va consuma peşte.
Aici vreau să
adaug faptul că după calorii aceste 3 tipuri de carne nu se deosebesc atît mult,
deci, puteţi consuma orice tip de carne fără să vă deranjaţi prea mult. Carnea
de porc este grasă doar datorită grăsimii de pe ea, eliminată fiind, puteţi
consuma carne de porc fără griji.
3. Grahamul sau pîinea
cu tărîţe nu îngraşă?
FALS.
Pîinea neagră sau intermediară conţine mai multe tărîţe (fibre) care ajută
digestia, însă conţinutul caloric este uşor inferior pîinii albe (230
calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g). Pîinea neagră (1 felie = 35g) este mai
grea decît pîinea albă (1 felie = 25 g) şi în final se ajunge la echilibru,
adică: 1 felie pîine albă (25 g) = 1 felie păine neagră (35g) = 80 kcal.
Tot la acest
capitol pot adăuga faptul că nu este sănătos să consumăm pîine proaspătă, ci pîine
“veche”, cea de a doua zi.
4. Uleiul de
măsline este mai sănătos?
ADEVARAT.
Uleiul de măsline conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector pentru inimă,
în timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat în vitamina E. O altă mare
calitate a uleiului de măsline este stabilitatea termică, adică posibilitatea
de a fi încălzit la temperaturi foarte mari fără a-şi modifica structura. Prin
urmare, este adevărat că prăjelile să fie făcute în ulei de măsline, uleiul de floarea
soarelui se descompune în produşi toxici – acetilcolina.
5. Margarina este
mai sănătoasă decît untul?
FALS.
Margarina este un produs inferior şi, evident mai ieftin, obţinut prin
solidificarea forţată a uleiurilor vegetale care sînt transformate din starea
lor naturală lichidă în stare solidă cu ajutorul hidrogenizării. În jurul
acestui proces pot apărea accidente din care rezultă acizi graşi în formă
“trans” care sînt cancerogeni. Este de preferat să consumam unt de calitate
superioară, bogat în vitamina A, D şi E în cantitate mai mică decît să apelăm
la margarină. Şi nu uitaţi: caloriile sînt aceleaşi!
6. Brînza nu
îngraşă?
FALS. Brînza este cel mai mare pericol pentru
siluetă, ea conţine pînă la 80% grăsime. O felie de caşcaval este echivalentă
cu 3 felii de pîine, aşa că nu vă amăgiţi mîncînd telemea cu roşii, nu o să
slăbiţi prea tare.
7. Zahărul ne
"manîncă" dinţii
FALS. Unul dintre cele mai vechi mituri despre zahăr
este că provoacă apariţia cariilor dentare. Toate alimentele din categoria
carbohidraţilor încep să fie digerate în cavitatea bucală, prin urmare, aici
sunt transformate în zahăruri. Organismul uman nu poate distinge între mai
multe tipuri de zahăruri, în funcţie de provenienţă (dulciuri, paste făinoase
etc.), astfel încît putem spune că o ciocolată are aceleaşi efecte asupra danturii
precum o porţie de spaghete. Ceea ce face diferenţa este durată de expunerea
dinţilor la alimente acide (grăsimi, fructe, alcool, zahăr etc.).
8. Zahărul maro este mai bun decît cel alb.
FALS. Ar
fi bine să existe o alternativă a zahărului alb, în realitate nu prea este de
găsit.. Ambele tipuri sunt la fel. Cele mai multe tipuri de zahăr maro din
magazine, nu sunt decît zahar alb cu adaos de melasă care îi dă culoarea
închisă.
9. Un metabolism
"leneş" ne împiedică să slăbim.
FALS. Acesta e un mit comun printre cei care încearcă
să slăbească. Chiar şi atunci cînd stăm pe loc, cînd ne odihnim, corpul consumă
calorii pentru a îndeplini funcţiile vitale, iar numărul de calorii necesare
pentru acest lucru este direct proporţional cu greutatea corporală. Altfel spus,
cu cît eşti mai greu cu atît ai nevoie de mai multe calorii pentru ca
organismul să funcţioneze, deci cu atît mai rapid este metabolismul. Nu da-ţi
mîinele jos şi nu vă ascundeţi sub pretexte de genul “Metabolismul meu este
leneş!”.
10. Mîncarea
consumată seara îngraşă mai mult.
FALS: Multe diete ne interzic să mîncăm seara, după
o anumită oră, pentru că organismul ar stoca mai multe calorii cînd ele nu sunt
consumate. Studiile au arătat că nu este aşa. O cină mai copioasă nu face
caloriile să se depună mai rapid. Nu contează cînd mănînci, contează cît
mănînci într-o zi. Subsemnez aici!
***
Şi pe final,
cea mai gravă greşeală, după părerea mea, care sunt sigură că foarte mulţi o
comit. Consumul fructelor ca ''desert''
şi convingerea că acestea ridică aciditate din stomac dacă sunt consumate pe
nemîncate!
Fructele trebuie
consumate pe stomacul gol, nu ca desert, aşa cum se obişnuieşte. Consumate pe
stomacul gol au rolul de a ajuta la detoxifierea organismului, aduc un plus de
energie atunci cînd vrei să slăbeşti şi în alte activităţi cotidiene.
Nu este adevărată afirmaţia că citricile sunt acide şi amplifică aciditatea din stomac. Studiile au arătat că toate fructele devin alcaline în organism.
Nu este adevărată afirmaţia că citricile sunt acide şi amplifică aciditatea din stomac. Studiile au arătat că toate fructele devin alcaline în organism.
***
În opinia mea,
miturile prezentate mai sus, sunt cele mai importante, interesante şi actuale
din multitudinea de mituri care-mi sunt cunoscute sau care au fost descoperite
recent. Rubrica nu se încheie cu acest post, voi mai reveni la acest subiect atît
de controversat. Între timp aveţi grijă CE mîncaţi, CUM mîncaţi şi CÎT mîncaţi!
By: PowerPuff
Thanks to : Svetlana Baciu and Villy
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteacetilcolina este de fapt un neurotransmitator la niv sistemului nervos central, si nu produs toxic -_-
ReplyDelete