"...vîrsta de 40 de ani nu este momentul la care expiră garanția, ci acela la
care este scadentă nota de plată." ( Sănătate optimă în 8 săptămâni;Dr. Andrew
Weil;2006,pag.31)
Cu aceste cuvinte aș dori să deschid un nou capitol în viața mea și poate
chiar a ta. Știu că mulți nu prea acordă atenție alimentelor pe care le
consumă, ba le pare că e o fudulie să aleagă ce să mănânce. Eu nu fac parte din
această categorie și interesul față de mîncare sănatoasă mi-a apărut demult. Acum am ajuns să am un pic de
experiență și un pic de cunoștințe cu care vreau să mă împart.
Am citit multișoare cărți despre sănătate pînă a ajunge la EA - "Sănătate optimă în 8 săptămâni " de Dr. Andrew Weil. Am fotografiat pentru voi coperta cărții și
descrierea acesteia ( citiți descrierea
numaidecât). Nu este reclamă, ba chiar
când am vrut să cumpăr un exemplar pentru o prietenă, nu am mai găsit.
" Ființele umane sunt
trupuri, minți și spirit. Sănătatea implică toate aceste componente și orice
program menit să îmbunătățească sănătatea trebuie să le abordeze pe toate."( Sănătate optimă în 8
săptămâni;Dr. Andrew Weil;2006,pag.36)
În carte nu sunt sfaturi doar despre cum să ne alimentăm, ci și despre cum să
ne îmbunătățim starea noastră spirituală și mentală. Eu voi încerca să vă
transmit informația cea mai utilă și pe cît de scurt posibil.
Săptămână 1
Proiecte: Revizuirea cămării și a frigiderului. Aruncați alimentele
cunoscute drept nesănătoase! Care sunt?
- aruncați toate uleiurile care nu sunt de masline, precum și uleiul de
măsline dacă pare vechi sau rînced
- margarină de orice fel, grăsimile vegetale solide și produsele care le conțin
- produsele făcute din ulei de semințe de bumbac
- produsele care conțin uleiuri parțial hidrogenate sau grăsimi trans
- îndulcitorii artificiali care conțin zaharină sau aspartan
- produse care conțin coloranți artificiali
De ce ?
- Grăsimile rîncede sunt extrem de nesănătoase. În contact cu aerul ele se
oxidează.
- grăsimile oxidate pot deteriora ADN-ul, pot favoriza dezvoltarea
cancerului și pot accelera îmbătrânirea și modificările degenerative ale țesuturilor.
- rafturile supermaketurilor sunt pline de uleiuri vegetale polinesaturate,
care se oxidează rapid
- aruncați margarina deoarece în procesul de hidrogenare artificilă a
uleiurilor acizii grași se deformează și crează specii nenaturale de acizi
denumite: acizi grași trans.
- acizii grași trans pot: să strice echilibrul sistemelor hormonale care
reglementează vindecarea, să conducă la construcția membranelor celulare
defecte și să încurajeze dezvoltarea cancerului.
- acizii grași trans se conțin și în uleiurile parțial hidrogenate și în
produsele care conțin aceste uleiuri, de
ex: snackuri,produse de patiserie,fursecuri,biscuiți, creme tartinabile etc.
E bine să:
- folosiți ulei de masline extravirgin de calitate superioară, organic
- să cumpărați cantități mici de ulei, sa-l păstrați în frigider și sa-l
folosiți rapid, deoarece se oxideaza mai rapid la lumină și căldură
- să gătiți cu ulei de masline extravirgin ci nu sa-l folosiți doar la
salate, deoarece e rezistent la caldură și nu se descompune ca alte uleiuri
formând substațe nocive.
Am început cu ''proiectul'' care este prezentat în carte. În curând voi scrie articole despre alimentație,
suplimente, exercițiu fizic, plan mental/spiritual și rețete sănătoase al primei săptămâni.
Dacă sunteți pentru un mod sănătos de viață, dați un like pe pagina de
facebook și fiți mereu la curent.
Bine ați revenit aici la mine! Fiți sănătoși!
P.S: Știu că nu am scris o vară întreagă :D , dar acum vă promit multe
articole interesante.
No comments:
Post a Comment